Ζούμε σε μια εποχή που τα παιδιά μας έχουν ευκαιρίες για διασκέδαση, πολλές για γνώση, αλλά δυστυχώς λίγες για αισθητική καλλιέργεια.

     Όλα γύρω λειτουργούν οδηγώντας τα στη μίμηση και όχι στην αυθεντική και προσωπική καλλιτεχνική έκφραση.

     Ακόμα και σε αυτά τα πράγματα που θα μπορούσε κάποιος να τα θεωρήσει “καλλιτεχνική έκφραση της γενιάς τους”, σπάνια βρίσκει κανείς έργα που να μην είναι προ-κατ και να μην έχουν άλλο στόχο εκτός από το οικονομικό κέρδος.

     Σίγουρα η εμπορικότητα είναι πλέον μια βασική παράμετρος της επιτυχίας, άλλο όμως είναι να βοηθάς να γίνει εμπορικό ένα π.χ ροκ κομμάτι που φτιάχτηκε από την ψυχή και τη γνώση του καλλιτέχνη κι άλλο να προωθείς «έργα» σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας αγοράς.

     Σε αυτό λοιπόν το καλλιτεχνικά αντίξοο κλίμα, καλούμαστε να δώσουμε εμείς στα παιδιά μας κίνητρα και πρότυπα που θα κάνουν τη ζωή τους πιο «ακριβή» τώρα και στο μέλλον τους.

     H καθημερινότητα μας λέει να βιαστούμε και σαν γονείς και σαν δάσκαλοι, αν θέλουμε τα παιδιά μας να αναπτυχθούν πιο πολύ πνευματικά και αισθητικά απ’ ότι προστάζουν τα ΜΜΕ.

     Εδώ λοιπόν έρχεται μια καλλιτεχνική σχολή, όπως το Ωδείο να παίξει το ρόλο της.
     Να καταφέρει να χωρέσει στον συμπιεσμένο χρόνο εκείνων των παιδιών που δείχνουν ενδιαφέρον για τη μουσική, κάποιες ώρες που η διασκέδαση συνδυάζεται με την αισθητική καλλιέργεια.
     Tο Ωδείο λοιπόν γνωρίζει σαν εκπαιδευτικός οργανισμός πως μόνο το «ιδιαίτερο» μάθημα με τον ειδικό καθηγητή δεν αρκεί για να δημιουργήσει μουσική καλλιέργεια.
Είτε πρόκειται για μαθητές που ενδιαφέρονται να γίνουν επαγγελματίες μουσικοί, είτε για μαθητές για τους οποίους η μουσική αποτελεί ένα χόμπι, επιβάλλεται να έχουν τα σωστά ακούσματα.
Βασικότερος μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε σωστούς ακροατές.

     Από εκεί ξεκινούν τα πάντα!

     Το Πυθαγόρειο Ωδείο έχει την υποδομή για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και αυτός είναι ένας από της βασικούς λόγους που πολλοί αξιόλογοι καθηγητές και σολίστες συνεργάζονται μαζί του.

     Το ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ αμφιθέατρο, αν και μικρό, έχει την υποδομή για να φιλοξενήσει & φιλοξενεί από το 1994 άριστα συναυλίες κλασικής, τζαζ, ροκ η άλλου είδους ποιοτικής μουσικής αλλά & σεμινάρια.
     Γι’ αυτό συνεχίζουμε τον ίδιο θεσμό κάθε σχολική χρονιά.

     Η καθημερινότητα είναι δύσκολη για όλους και περισσότερο για τους μαθητές.
Πρέπει όμως να τους παροτρύνουμε, προσφέροντάς τους μέσα στο δικό τους χώρο κάτι που σπάνια μπορούν να βρουν σε αυτό το επίπεδο και αυτή τη ποικιλία.
Όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα μοναδικά δείχνοντας το δρόμο για τη μουσική, και όχι μόνο, εξέλιξη των παιδιών μας.
     Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεσηκωθούν τα παιδιά και να έρθουν.
     Από εκεί και πέρα η μουσική και οι μουσικοί ξέρουν τον τρόπο…

     Και έχουμε εμπιστοσύνη και στα παιδιά…

     Βίκυ Παπαδοπούλου_Καλλιτεχνική διεύθυνση