• Bob Acri - Sleep Away
  • J.J. Johnson - Lil Darlin

Μερικές Χρήσιμες Συμβουλές
για την σωστή συντήρηση του ΠΙΑΝΟΥ σας.

Το πιάνο είναι ένα μουσικό όργανο με εξαιρετικά πολύπλοκο μηχανισμό. Παρά τον όγκο του και την στιβαρότητα της κατασκευής του επηρεάζεται από τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών και από την χρήση. «Ξεχορδίζεται», δηλαδή ο ήχος του σταδιακά ξεφεύγει από τον σωστό τόνο και αρχίζει να θυμίζει την γνωστή σε όλους μας λατέρνα. Για να μην αποτελεί λοιπόν το πιάνο σας πηγή παραφωνίας αλλά και για να εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο αγοράστηκε, την εκμάθηση και την απόλαυση της μουσικής, επιβάλλεται η περιοδική συντήρησή του από εξειδικευμένο χορδιστή-τεχνικό.
Η συντήρηση αυτή συνίσταται:
α) Στο χόρδισμα του πιάνου τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο ή και πιο συχνά σε ορισμένες περιπτώσεις.
β) Στην ρύθμιση του μηχανισμού τα εξαρτήματα του οποίου υπόκεινται σε φθορά και σε αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους από τις μεταβολές του καιρού και την χρήση.
Η συχνότητα και η έκταση αυτών των ρυθμίσεων εξαρτώνται από το πιάνο, την χρήση και τις κλιματολογικές συνθήκες όπου «ζει» το πιάνο.
Αν δεν τηρηθεί αυτό το πρόγραμμα συντήρησης οι συνέπειες θα είναι οι εξής:
– Το πιάνο θα ηχεί παράφωνα, θα έχουμε εμφάνιση βλαβών του μηχανισμού, έλλειψη χορδιστικής σταθερότητας και πτώση της τονικότητας(δηλαδή δεν θα είναι δυνατός ο συντονισμός με άλλα όργανα) . Για την επαναφορά του θα απαιτηθούν πολλαπλά χορδίσματα (με το ανάλογο κόστος).
– Όσο για τον μαθητή που μελετά σ’ αυτό το πιάνο είναι σίγουρο ό,τι θα μειωθεί η αποδοτικότητά του και θα αποκτήσει κακό “μουσικό αυτί”, κάτι που ασφαλώς είναι ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του μουσικού. Εξ’ άλλου, σχετικές έρευνες έχουν δείξει τα οφέλη της μελέτης σε καλά συντηρημένα και καλής ποιότητας όργανα.
Για την προστασία του πιάνου θα μπορούσαμε επιπρόσθετα να αναφέρουμε και τα παρακάτω:
α) Ο μεγαλύτερος εχθρός του πιάνου είναι οι απότομες μεταβολές της υγρασίας. Αυτές είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε ζωτικά δομικά στοιχεία του οργάνου, η επισκευή των οποίων κοστίζει πολύ.
β) Μεγάλη ζημιά επίσης μπορεί να προκληθεί από τον σκώρο ή και τα ποντίκια που ενδεχομένως εισχωρήσουν στο εσωτερικό ενός πιάνου. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η τοποθέτηση σκωροκτόνου πάντοτε, καθώς και ποντικοφάρμακου για όσα πιάνα βρίσκονται σε εξοχικά ή αποθηκευτικούς χώρους.
γ) Για την τοποθέτηση του πιάνου να προτιμάτε τους εσωτερικούς τοίχους του σπιτιού και να αφήνετε μια απόσταση δέκα περίπου εκατοστών από τον τοίχο. Οπωσδήποτε αποφύγετε την απευθείας έκθεση του πιάνου στον ήλιο και την τοποθέτησή του κοντά σε παράθυρα, ρεύματα αέρα και εστίες θέρμανσης.
δ) Το καλοκαίρι, όταν πρόκειται να μείνει το πιάνο σε κλειστό χώρο που δεν αερίζεται (π.χ. όταν φύγετε για διακοπές) καλό είναι να αφήσετε κάποια δοχεία με νερό στο χώρο που βρίσκεται το πιάνο. Αυτά ίσως μειώσουν την υπερβολική ξηρότητα του αέρα, η οποία είναι περισσότερο βλαπτική από την υγρασία.
ε) Για το καθάρισμα των πλήκτρων μην χρησιμοποιείτε οινόπνευμα ή οποιοδήποτε άλλο διαλυτικό, αλλά μόνο ένα σαπουνισμένο πανί το οποίο έχετε στύψει πολύ καλά.
Συμβουλευτείτε το ωδείο σας για τον χορδιστή-τεχνικό που θα εμπιστευθείτε το πιάνο σας.
Είμαι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή συμβουλή σχετικά με την συντήρηση ή την αγορά κάποιου οργάνου.

Φιλικότατα …Αντώνης Καραβέλης

  • Τηλ:
    6944 529666